“Να μπεις απ’ το παράθυρο στη Σμύρνη…” (2006)

Μισάνοιχτο παράθυρο στη μνήμη … Εκεί … Πολυτεχνείο (2003)
November 17, 2003
Ο κύκλος με την κιμωλία (2007)
May 27, 2007
Μισάνοιχτο παράθυρο στη μνήμη … Εκεί … Πολυτεχνείο (2003)
November 17, 2003
Ο κύκλος με την κιμωλία (2007)
May 27, 2007


"ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΑΠ΄ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ..." | Θεατρικό μουσικοχορευτικό δρώμενο
Δραματουργική σύνθεση | Γιάννης Οικονομίδης
Σκηνοθεσία | Μαρία Καραχάλιου, Γιάννης Οικονομίδης
Μουσική | Παραδοσιακή - Λαϊκή ορχήστρα Γιώργου Κωτσίνη
Μουσικοί | Γιώργος Κωτσίνης, Χρίστος Τσιαμούλης, Γιώργος Μαρινάκης, Πάνος Δημητρακόπουλος, Θωμάς Κωνσταντίνου, Μάριος Παπαδέας, Νίκος Μέρμηγκας, Κώστας Μερετάκης
Συμμετοχή | Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων Αττικής
Θέατρο | RESIDENCE PALACE, Βρυξέλλες
1η Απριλίου 2006

Αφίσα



Λίγα λόγια

Να μπεις απ΄ το παράθυρο στη Σμύρνη
να μου αντιγράψεις τις αντιφεγγιές στην οροφή


«Ακόμη βρέχει. Αιωνίως φαίνεται θα βρέχει» μου είπες ειρωνευόμενη τον Ποιητή. Σκοτεινή η μέρα έξω, κι εγώ απεγνωσμένα ζητούσα να σου χαρίσω μιαν ηλιαχτίδα, λίγο φως. Φυλλομετρώντας τον Ελύτη, το Φωτόδεντρο και η Δέκατη τέταρτη ομορφιά μ΄ οδήγησαν σε μια Πράσινη θάλασσα. Το φως της Ιωνίας πλημμύρισε το σκοτεινό δωμάτιο με τους στίχους … Μικρή πράσινη θάλασσα δεκατριώ χρονώ/με τον άσπρο γιακά και την κορδέλα/να μπεις απ΄ το παράθυρο στη Σμύρνη/να μου αντιγράψεις τις αντιφεγγιές στην οροφή… Το ταβάνι γέμιζε φωτεινά σχήματα και κάποια βιβλία στα ράφια άρχισαν να βγάζουν σκόνη. Μια σκόνη αλμυρή σα στεγνωμένα δάκρυα, σαν ξεραμένη υγρασία από τη βόλτα στο Quai, σα σκόνη που αφήνει ο Αραμπάς όταν περνά, σα ξεραμένη λάσπη από μπότα που έμεινε στο Σαγγάριο, σα δίψα απ΄ την Αλμυρή Έρημο, σα στεγνωμένο αλάτι απ΄ την Πούντα της Σμύρνης… Η σκόνη έβγαινε απ΄ τον Βενέζη, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Σεφέρη, την Αγγέλα Παπάζογλου, τον Δούκα, τον Καμπανέλλη, την Πηνελόπη Δέλτα, τους ανώνυμους που συνέλεξε η Μερλιέ, η Παπαδημητρίου, ο Καψής...

Τα βγάλαμε από τα ράφια και φυσούσαμε τη σκόνη, κι αυτή μαζί με τις αντιφεγγιές της οροφής έφτιανε κι άλλα σχήματα, και σκηνές, και λόγια και πατημασιές ... στις ακρογιαλιές του Ομήρου. Γεμίσαμε το μεγάλο τραπέζι με χαρτιά, εκατοντάδες σελίδες, χιλιάδες λέξεις και μετά προστέθηκαν πάμπολλες φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, souvenir de Smyrne, παλιές εφημερίδες… Και μετά οι ήχοι. Παλιές ηχογραφήσεις μανέδων χαμένων στο καπνό του ναργιλέ μες στο καφέ-αμάν και αμανέδων βραχνιασμένων απ΄ το ντουμάνι της φωτιάς, καρσιλαμάδων και συρτών με μυρωδιά γυναίκειου κόρφου κι ανδρικής λεβεντιάς, και άλλα του σαλονιού και του μπάλου εν τω καλλιτεχνικώς κομψώ θεάτρω Σμύρνης με μυρωδιά λεβάντας και Παριζιάνικου parfum.

Από το Καρατάσι μέχρι την Πούντα κι απ΄ το έμπα του εικοστού αιώνα μέχρι τον Αύγουστο του ΄22, μνήμες που κουβαλούσαν την Ιωνία από τα βάθη της Ιστορίας έπεσαν στο νερό και είτε άψυχες είτε ζωντανές φτάσαν απ΄ την άλλη μεριά του Αιγαίου και βρέξαν τα δικά μας πόδια ... Μ΄ αυτά τα βρεγμένα πόδια χορεύουμε τους χορούς τους ... Μ΄ αυτή τη γλυκόπικρη αλμύρα τραγουδούμε τα τραγούδια τους ... Μ΄ αυτή την αίσθηση της χαμένης πατρίδας ξαναφοράμε πάνω απ΄ το σημερινό μπλουτζίν το άσπρο γιακαδάκι της γιαγιάς μας.

Γιάννης Οικονομίδης – Μαρία Καραχάλιου

Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε.
Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν αγαπήσετε.
Αγαπήσαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας.
Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη.

Γ. Σεφέρης «Ποιήματα»
Ζωή: Ύστερα ήρθε ο στρατός. Η πιο αξέχαστη μέρα τση ζωής μου! Το χίλια εννιακόσια δεκαεννιά, δύο Μαΐου! Νάβλεπες τραπέζια στς΄εκκλησιές! Όλος ο αυλόγυρος τς΄ εκκλησιάς ένα τραπέζι να γλεντάει ο στρατός!
Το τί γίνηκε η Σμύρνη απ΄ το δεκαοχτώ ίσαμε το εικοσιδύο! Ζήσαμε τόση χαρά κι ελευτεριά, σα να ζήσαμε δέκα ζωές! Ξέρεις τί είναι να λευτερωθείς από σκλαβιά; Νάσαι ελεύτερος;

Μητέρα: Πέντε η ώρα τ΄ απόγευμα ήτανε πούβγε απ΄ την Αρμενιά η φωτιά. Ήτανε η φωτιά κοντά στο σπίτι. Εσύ δεν ήθελες να φύγεις. Πού να πας...πώς να τ΄αφήσεις ... να τ΄ αποχωριστείς ... Παντού, στα ταβάνια, στα πατώματα, στα σκαλιά, στα ντουβάρια έβλεπες κολλημένη την καρδιά σου ... Δίπλα-δίπλα με τα κάντρα, τα κουρτινόξυλλα, τσι φωτογραφίες, τα κεντήματα …

Ερινάκι: «Πάμε, μου λέει η μανούλα μου – να μαζέψωμε τσι πλυμένες κουρελούδες πουν’ απλωμένες στο δώμα να μη μας λαμπαδιάσουνε...» Κι ανέβηκα εγώ κι ηάνοιξα την καπάντζα . Τ΄ ήτανε κι εκείνο ... σα καυτό νερό μας περέχυσε το ντουμάνι. Σα φουρτουνιασμένο πέλαγο χύθηκε μέσα η μαυρίλα κι η ζεστασιά. Τα καταφέραμε όμως! Τσι κατεβάσαμε! Να καούνε διπλωμένες, νοικοκυρεμένες ... Σα να την ακούω τη μανούλα μου ... «Να καούνε διπλωμένες – είπε – μέσα σ΄ εκείνο το κακό... να μη μας πούνε σκατονοικοκυράδες...»

Φώτης:Τέτοια καταστροφή δεν είδαν τα μάτια μου! Και την είχε προβλέψει ο πατέρας μου... Όταν βγήκε ο Ελληνικός στρατός στη Σμύρνη, κατάλαβαν το Διοικητήριο. Ένας τσολιάς πείραξε μια Τουρκάλα. Ο Έλληνας αξιωματικός του, διέταξε να τον σκοτώσουν παραδειγματικά. Τον σ κότωσαν. Ο πατέρας μου που το είδε μας είπε στενοχωρημένος. «Είδατε τι έγινε; Με το ίδιο τους το αίμα βάψανε το σπαθί τους. Τώρα να δεις τι θα γίνει. Δεν θα πάμε καλά. Θα καταστραφούμε. Πάλι ας περιμένομε... Ίσως μας λυπηθεί ο Θεός». Δεν μας λυπήθηκε. H καταστροφή μας ήταν φανερή.


Αλαφροΐσκιωτος: Ετούτος ντουνιάς ξέρεις τι είναι; Σου πω εγώ, ναι... Θεός έφτιαξε άλλο ντουνιά, καλό ντουνιά απάνω φεγγάρι. Έχεις δει φεγγάρι με μπαξέδες, περιβόλια, κάτι αχλάδια ως μικρά παιδιά; Έφτιαξε χωριά μερακλίδικα, παστρικά σα φρέσκο τάλαρο ... Και λαούτα, γυναίκες, φαΐ, πιοτί ... όλα τζάμπα ... Φάτε, πιέτε χριστιανοί, δικά σας ούλα. Χαίρεστε, τζάνε μου, εγώ πιο πολλά καρπίζω λέει Θεός ... Άνθρωποι όμως μπαμπέσηδες ... κλεψιά ... ατιμία ... Καλά λέει Θεός πονηρός. Φτιάνει άλλο ντουνιά λειψό, πειναλέο, φαΐ ακριβό ... Κατάλαβες; Έφιαξε ετούτο ντουνιά ... Όποιος απάνω σε καλό ντουνιά σκάρτος, βουτάει ψυχή του από ποδάρι, σιχτίρ λέει και σβουρίζει εδώ κάτω. Αυτό είναι τούτος ντουνιάς!

Βίντεο






Φωτογραφίες



[ngg src="galleries" ids="5" display="basic_slideshow"]

Φωτογραφίες από τις πρόβες και τα παρασκήνια





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *