Οι προσεχείς εκδηλώσεις μας





Βρυξέλλες, 200 χρόνια μετά…



Η πρόταση υποβλήθηκε και στις εκδηλώσεις που θα οργανώσει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στα πλαίσια του προγράμματος με του 4 άξονες και συγκεκριμένα στον άξονα «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ».



(Ο προγραμματισμός και οι ακριβείς ημερομηνίες των παραστάσεων θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας COVID 19).



Το έτος 2021 είναι επετειακό για τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Επανάστασης του 1821. Το Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών, στα πλαίσια της επετείου, προγραμματίζει την δημιουργία θεατρικού δρώμενου/παράστασης το 2021, με τίτλο «ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...». Η δημιουργία της παράστασης θα συνδυαστεί με εργαστήρια θεάτρου τα οποία θα έχουν διάφορους κύκλους εκπαίδευσης των συμμετεχόντων με μαθήματα υποκριτικής και βασικές αρχές συγγραφής θεατρικού κειμένου έτσι ώστε να υπάρχει μια πολυεπίπεδη μορφή εκπαίδευσης και οι συμμετέχοντες να ωφεληθούν πολύπλευρα.



Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στρατής Πανούριος είναι ο κύριος εισηγητής του εργαστηρίου/σεμιναρίου και σκηνοθέτης της παράστασης.

Άξονας πρότασης



Η Ελλάδα σήμερα, μετά από μία πορεία 200 ετών



Ταυτότητα Πρότασης



Θεατρικό δρώμενο/παράσταση σε σκηνοθεσία Στρατή Πανούριου. Το υλικό της παράστασης θα αντληθεί από λογοτεχνικά και άλλα κείμενα σύγχρονα, που έρχονται σε διάλογο με τα αντίστοιχα της Επαναστατικής ή προεπαναστατικής περιόδου, κείμενα της ευρύτερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας καθώς επίσης και από νέα κείμενα τα οποία θα γραφτούν για την παράσταση και θα συνδέουν την πόλη των Βρυξελλών, τις εποχές από το Θούριο του Ρήγα μέχρι και το 2021.
Η επιλογή των κειμένων θα γίνει με βάση την ανάδειξη της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Ελλάδας από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Επιπλέον θα συμπεριληφθεί ο ρόλος της ελληνικής παροικίας από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι σήμερα. Από τον Θούριο του Ρήγα στη Διακήρυξη Σουμάν (αρχή της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης), από τον Ντελακρουά στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, από τον Μπετόβεν στο δημοτικό τραγούδι. Από τον Σπύρο Λούη, νικητή το 1896, στους Ολυμπιακούς του 2004 ατενίζοντας την Ελλάδα του μέλλοντος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Φιλέλληνες τότε και τώρα. Ποιοί είναι οι σύγχρονοι Byron και Shelley;
Εικαστικό και μουσικό υλικό, στο ίδιο κλίμα διαλόγου, νέου και παραδοσιακού, θα συνοδεύει την παράσταση.



Σημασία Πρότασης



Το Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών είναι ένα πολιτιστικό σωματείο ανοικτό στις προκλήσεις των καιρών. Στο κέντρο της Ευρώπης, προσπαθεί να υπηρετήσει και να μυήσει στην παράδοση με μέσα συγκριτικά, διαδραστικά και σύγχρονα. Η παράδοση είναι σαν τους βιολογικούς οργανισμούς. Εξελίσσεται… Ξεκινάει από εκεί που μπερδεύεται η μνήμη με τον μύθο και μεταλλάσσεται, προσαρμόζεται, εμπλουτίζεται και συνεχίζει μέσα από περιβάλλοντα που και αυτά με τη σειρά τους αλλάζουν.

Με την προτεινόμενη παράσταση, το Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών, θέτει την Επανάσταση του 1821 στο πρίσμα της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης.







Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας | Ουίλιαμ Σαίξπηρ


Το Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του για παιδιά και νέους, ετοιμάζει ένα μαγικό ταξίδι στον πολυσήμαντο κόσμο του μεγάλου Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μέσα από το θεατρικό έργο του «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας».



Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας COVID-19 και των συνθηκών ασφαλείας που αυτή επιβάλλει, δεν είναι δυνατόν να προγραμματίσουμε τις ημερομηνίες παραστάσεων/εκδηλώσεων. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.



Το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» ανήκει στην σπουδαία θεατρική κληρονομιά που άφησε ο Σαίξπηρ, εμπεριέχει την τεχνική «το θέατρο μέσα στο θέατρο», είναι από τις πιο ξεκαρδιστικές και συγχρόνως συγκινητικές κωμωδίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Με αυτό το έργο ο συγγραφέας βρήκε τον πιο μαγικό τρόπο να αναδείξει την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και να μιλήσει σε όλους μας για τη δύναμη της αγάπης, της φιλίας, για την ελευθερία και την ορμή των νιάτων, για τον αυθορμητισμό και τη φαντασία, για το καταφύγιο που δίνουν στις ανθρώπινες δυσκολίες τα όνειρα.

Σ’ ένα δάσος, μια νύχτα με πανσέληνο, τέσσερις ερωτευμένοι νέοι, ο Λύσσανδρος, η Ερμία, ο Δημήτριος και η Ελένη, ο Βασιλιάς Θησέας και η αμαζόνα Ιππολύτη, η Βασίλισσα του Νεραϊδόκοσμου Τιτάνια, ο Βασιλιάς των Ξωτικών Όμπερον, ο Πουκ, το λατρεμένο ξωτικό των παιδιών, ένα φίλτρο μαγικό, σκανδαλιάρικα τελώνια, νεράιδες και ξωτικά, μια παρέα αστείων θεατρίνων και ένας γάιδαρος συνθέτουν ένα συναρπαστικό παραμύθι, μια μαγευτική ιστορία, γεμάτη γέλια, παρεξηγήσεις, μεταμορφώσεις και ανεξάντλητη φαντασία.






Σεμινάρια, λογοτεχνικές & μουσικές εκδηλώσεις

Μια μικρή γεύση από χαρακτηριστικές εκδηλώσεις μας



Παρουσίαση του βιβλίου της Άλκη Ζέη «Πόσο ακόμα θα ζήσεις γιαγιά;» από την Μαρία Καραχάλιου, παρουσία της συγγραφέως, στον πολυχώρο Periple, την 1η Μαρτίου 2018.


Την Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, στον Πολυχώρο Περίπλους, πραγματοποιήθηκε μιά βραδιά λόγου και μουσικής με θέμα «Από την Αρχαία Λύρα στη Λυρική Σκηνή» με τον μουσικοσυνθέτη, σολίστα της ορχήστρας της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής και επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Νίκο Ξανθούλη.

Σε ένα μοναδικό κονσέρτο σε μορφή διάλεξης (Lecture Concert) ο Νίκος Ξανθούλης με την αρχαία επτάχορδη Ελληνική Λύρα αναβίωσε τον ήχο της με έργα που απευθύνονται σε οποιονδήποτε θέλει να χαρεί την απλότητα και την ομορφιά ενός ήχου τόσο πρωτότυπου όσο και οικείου!

Η κα Christiane Tytgat, Αρχαιολόγος, μέλος της Βελγικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» μας εισήγαγε στη «Λύρα του Απόλλωνα της εποχής του Χαλκού και των Κλασικών χρόνων».

Την εκδήλωση οργάνωσαν το ΛΥΚΕΙΟ των ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, Η ΒΕΛΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΙΙΙ σε συνεργασία με το Πολυχώρο PERIPLE. Τους εισηγητές παρουσίασε ο Δρ. Γιάννης Οικονομίδης.
.





Συμμετοχές σε διαδικτυακές εκδηλώσεις







ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ με τίτλο "ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ..." του ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
5 και 6 Δεκεμβρίου 2020, μέσω της πλατφόρμας ZOOM


Το ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ συμμετείχε με εισηγήτρια την κα Μαρία Καραχάλιου, Αντιπρόεδρο και Έφορο των Τμημάτων Εθνικών Χορών και Καλλιτεχνικού, η οποία μας οδήγησε, μέσα από την δημιουργική πορεία των τριάντα περίπου χρόνων λειτουργίας του ΛΕΒ, σε μία ανανεωτική προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης στον 21ο αιώνα.

«Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικτυακή διημερίδα «Περί Παράδοσης…» που διοργανώθηκε από το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών, το Σάββατο 5 και τη Κυριακή 6 Δεκεμβρίου του 2020.

Στόχος της διημερίδας ήταν η ασφαλής διατήρηση της επαφής των θιασωτών της λαϊκής παράδοσης μας με το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους. Αν και δεν είναι εφικτό να συναντηθούμε δια ζώσης στον αέναο κύκλο του χορού, είναι πλέον δυνατό χάρη στην τεχνολογία να επικοινωνήσουμε και να συναντηθούμε διαδικτυακά στον άρρηκτο κύκλο της παράδοσης.

Κατά την πρώτη ημέρα της διημερίδας, το θερμό εναρκτήριο καλωσόρισμα της Πρόεδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών κας Κατερίνας Πολυκρέτη ακολουθήθηκε από τις προγραμματισμένες εισηγήσεις και αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις.

Στο πρώτο μέρος η Καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής κα Πίτση Αθηνά, με ειδίκευση στους παραδοσιακούς χορούς, παρουσίασε την εισήγησή της με θέμα: «Ελληνικός παραδοσιακός χορός: Υγεία για το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα», αντικείμενο στο οποίο έχει εκπονήσει μεταπτυχιακή και διδακτορική διατριβή, ενώ ακολούθησε διατύπωση ερωτήσεων και απαντήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της εισήγησης.

Στη διάρκεια του ολιγόλεπτου διαλείμματος, προβλήθηκαν στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών στην απονομή μεταλλείων στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στην Πάτρα 2019.



Η διημερίδα συνεχίστηκε με την εισήγηση της Αντιπροέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών κας Καραχάλιου Μαρίας με θέμα «Θεατρικό έργο και δρώμενο σαν πυξίδα πλοήγησης της ελληνικής παράδοσης σε μια πολυπολιτισμική σύγχρονη κοινωνία» και τις παρεμβάσεις της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Σίδνεϋ κ. Βερτζάγια Λιάνας και της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Μονάχου κ. Βούλγαρη Ελένης, που ως μέλη των κοινοτήτων του απόδημου ελληνισμού και των Λυκείων Ελληνίδων της διασποράς, παρουσίασαν απόψεις που αφορούν τη παράδοση και τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς και το ρόλο των Λυκείων των Ελληνίδων στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού στις κοιτίδες του Ελληνισμού που ζουν και δραστηριοποιούνται.

Η παρέμβαση του κ. Δημήτρη Ηλία, Δασκάλου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών και η σύντομη αλλά εγκάρδια συνομιλία του με τη Αντιπρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών κα Μαρία Καραχάλιου, ανέδειξε με το σαφέστερο τρόπο τους άρρηκτους προσωπικούς, συνεργατικούς και δημιουργικούς δεσμούς που ενώνουν τα μέλη και τους φίλους των Λυκείου των Ελληνίδων στην ελληνική επικράτεια και όπου υπάρχουν Έλληνες.

Την πρώτη ημέρα της διημερίδας έκλεισαν με τον πιο ευχάριστο τρόπο η Μαρία Ξύγκα, μέλος της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών και ο σύζυγός της μουσικός Οικονόμου Γιάννης, ερμηνεύοντας με τη φωνή της Μαρίας και τη συνοδεία του βιολιού του Γιάννη τραγούδια από τη Νάξο και τη Σίφνο.

Η δεύτερη ημέρα άνοιξε με την εισήγηση της Προέδρου του Λαογραφικού Ομίλου «Καραγκούνα», κας Θεολόγη Χρύσας με θέμα: «Η φορεσιά της Καραγκούνας. Ιστορική αναδρομή, ανάλυση και παρουσίαση».

Ακολούθησε η εισήγηση του ποιητή, μελετητή της ιστορίας κ. Σκιαθά Δ. Αντώνη, με θέμα: "Ο οπλισμός (η αρματωσιά των αγωνιστών) κατά την ελληνική επανάσταση του 1821".

Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με τις θερμές ευχαριστίες της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών και ένα ακόμη μουσικό ταξίδι με το Γιάννη Οικονόμου και την Μαρία Ξύγκα με τραγούδια της Πελοποννήσου

Σημαντική η συμβολή στην εκδήλωση του κ. Ανδρέα Ρήγα, Δασκάλου της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, Πρόεδρο Αθλητικού Συλλόγου Κωφών και Βαρηκόων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Γ’ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εισηγητές μέσα από ολοκληρωμένες παρουσιάσεις και στοχευμένες τοποθετήσεις, ανέδειξαν την ποικιλομορφία της ελληνικής μας παράδοσης και την πηγαία επιθυμία των ανθρώπων να προσεγγίσουν την παράδοση του τόπου μας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 90 συμμετέχοντες, τόσο μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων εσωτερικού και εξωτερικού όσο και φίλοι της παράδοσης. Όλοι οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες τόνισαν την ανάγκη για επιπλέον τέτοιες διαδικτυακές συναντήσεις που κρατούν το ενδιαφέρον ζωντανό όσο ''Μένουμε ασφαλείς σπίτι''.

Στο προσωπικό email των συμμετεχόντων θα σταλούν στο εγγύς μέλλον οι βεβαιώσεις παρακολούθησης και οι σύνδεσμοι με τις παρουσιάσεις και το βιντεοσκοπημένο αρχείο της εκδήλωσης.

Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την ανταπόκρισή σας και τη συμμετοχή σας. Θα ανταμώσουμε σύντομα ξανά!»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ


Συμμετοχές σε ερευνητικά έργα




Το 2006 σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή του ΛΕΒ στο πρόγραμμα SOCRATES (Education & Clulture) το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διήρκεσε τρία χρόνια. Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία on line πλατφόρμας "OPEN DANCE for WEB Dance" ανοικτής επεξεργασίας με αντικείμενο τον ελληνικό παραδοσιακό χορό. OpenDance: Open-editing cooperative platform for web Dance


CONCEPTUM, GR
University of the Aegean, GR
University of Hertfordshire, UK
Vytautas Magnus University, LT
English Folklore Dance and Song Society, UK
Lyceum Club of Greek Women, Brussels Bureau, BE
Estate Academy of Museum Rumšiškės, LT
Music house “Peev, Pehovi & co”, BG
MIRALab Foundation, CH

Project Summary

The main objective of OpenDance is to create an on-line open-editing platform that will enable users to (a) document traditional dance information; and (b) construct their own lessons using the documented information and consequently combine different dance lessons, thus assisting them to create their own ‘dance teaching scenarios’. In this way it will also create a community of users that through their participation will maintain, disseminate and continuously extend OpenDance. By offering a unified way for learning traditional dances from several European traditions OpenDance aims to respect diversity but at the same time to contribute towards the development of the concept of a common European heritage.
Furthermore, OpenDance aims to further elaborate the dance digitisation processes and create additional utilities that will enable easier synchronisation of movement to the music.
Finally, OpenDance will enhance the attractiveness of traditional dance learning through the use of interactive 3D technologies that will provide a more ‘game-like’ environment. OpenDance applications are targeted to: (a) secondary education teachers and students; (b) folklore dance clubs; (c) higher education departments and folklore dance students associations; (d) cultural heritage preservation organisations; (e) internet users with interest in folk dance and music.

Περιεχόμενο Προγράμματος

Μέχρι πρόσφατα, ο χορός αποτελούσε μέρος του προγράμματος φυσικής αγωγής σε πολλές χώρες. Πλέον αναγνωρίζεται ως μορφή τέχνης ανάλογη της μουσικής, του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών και εξίσου άξια μελέτης. Είναι ωστόσο γεγονός ότι από όλες τις μορφές τέχνης, ο χορός συγκεντρώνει τη μικρότερη προσοχή.
Οι αιτίες αυτής της περιορισμένης απήχησης περιλαμβάνουν (α) την έλλειψη κατάλληλων διδακτικών πόρων που θα διευκόλυναν τους καθηγητές/γυμναστές να παρέχουν μια ολοκληρωμένη αντίληψη της κίνησης και της κοινωνικής πλευράς του χορού, (β) την περιορισμένη χρήση των νέων μέσων, τα οποία κάνουν τις πηγές πληροφόρησης γύρω από τους χορούς πιο ελκυστικές για τους μαθητές.
Το πρόγραμμα OpenDance θα στηριχθεί στα τεχνολογικά αποτελέσματα, τη διδακτική μεθοδολογία και την εμπειρία του προγράμματος WebDance ώστε (α) να ενισχύσει τη λειτουργικότητα του διαδικτυακού μαθησιακού περιβάλλοντος, επιτρέποντας στους χρήστες να προσθέτουν περιεχόμενο και να δημιουργούν μαθήματα χορών on-line, (β) να διευρύνει το πεδίο των διαθέσιμων διδακτικών πόρων, συμπεριλαμβάνοντας πληροφορίες που αφορούν στους χορούς πολλών ευρωπαϊκών κρατών, (γ) να αυξήσει τον αριθμό και τις κατηγορίες χρηστών του διαδικτυακού μαθησιακού περιβάλλοντος και να δημιουργήσει μια on-line κοινότητα εκπαίδευσης στους παραδοσιακούς χορούς και (δ) να αξιολογήσει περαιτέρω τη χρήση εργαλείων Ανοικτής Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ODL) στην πολυπολιτισμική διδασκαλία των χορών.
Επιπλέον, το OpenDance στοχεύει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για την εκπαίδευση στους παραδοσιακούς χορούς μέσα από τη χρήση τεχνολογιών τρισδιάστατων γραφικών.
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι 3 χρόνια, με έναρξη τον Οκτώβριο του 2005.

Το OpenDance θα συμβάλει επίσης στην πολυπολιτισμική διδασκαλία των χορών και θα αποτελέσει βιβλιογραφική αναφορά για κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να μελετήσει τη δημοτική παράδοση των χορών. Επιπλέον, το διδακτικό περιεχόμενο του OpenDance θα μπορεί να συμπληρώνει μαθήματα φυσικής αγωγής και να ενσωματωθεί σε μαθήματα τέχνης και θεραπευτικής αγωγής μέσω της τέχνης (ειδικότερα μέσω του χορού και του θεάτρου).
Ο στόχος του προγράμματος OpenDance είναι να παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα ανάπτυξης των δικών τους μαθημάτων χορού με βάση τη μεθοδολογία και τους στόχους της επιλογής τους και συνδυάζοντας διαφορετικά μαθήματα, να δημιουργούν τα δικά τους «διδακτικά σενάρια χορού».
Καινοτομία προγράμματος

Η καινοτόμος συνεισφορά του OpenDance περιλαμβάνει (α) τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανοιχτής επεξεργασίας, το οποίο θα επιτρέπει στους ειδικούς περιεχομένου να τεκμηριώνουν συνεργατικά τους ευρωπαϊκούς χορούς, (β) την παροχή μιας on-line εφαρμογής ανάπτυξης μαθημάτων που θα δώσει στους καθηγητές χορού την ευελιξία να δημιουργούν τα δικά τους διδακτικά σενάρια βασισμένα στις απαιτήσεις τους και (γ) τη χρήση τεχνολογιών σύλληψης κίνησης (motion capture) και διαδραστικών τρισδιάστατων γραφικών για την οπτική απόδοση της πληροφορίας του χορού.

Ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτικές διάδοσης
Ο χορός ήταν, και ως ένα βαθμό παραμένει, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής ζωής πολλών ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Συνιστά μέρος του προγράμματος μαθημάτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε πολλές χώρες. Επίσης, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραδοσιακών/λαϊκών χορευτικών συλλόγων στην Ευρώπη και στον κόσμο, που έχουν ως στόχο τη μελέτη, την τεκμηρίωση, την παρουσίαση και τη διδασκαλία των ευρωπαϊκών παραδοσιακών χορών. Μέσω της συμμετοχής χορευτικών οργανισμών από 6 χώρες (κράτη-μέλη της ΕΕ ή υποψήφιες χώρες) θα παρέχεται πρωτότυπο, επαναχρησιμοποιήσιμο διδακτικό υλικό ευρωπαϊκής αξίας.
Πέρα από τα τυπικά, δημοσίευση και επίδειξη των αποτελεσμάτων του προγράμματος σε σχετικά συνέδρια, περιοδικά και δικτυακούς τόπους, η στρατηγική διάδοση του OpenDance περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας σειράς μαθημάτων on-line διδασκαλίας χορών. Οι χρήστες του Διαδικτύου θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στα μαθήματα δωρεάν, εφόσον γίνουν μέλη της κοινότητας χρηστών του OpenDance. Επιπλέον, θα οργανωθεί μια διεθνής διημερίδα με θέμα “Διδασκαλία παραδοσιακών χορών και νέες τεχνολογίες”.
Επίσης, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) με το ερευνητικό εργαστήριο MIRALab, ένα επιπλέον ερευνητικό εργαστήριο με εξειδίκευση στα πολυμέσα, θα συμμετέχει ως ανεπίσημος συνεργάτης με συμβολή στο τεχνολογικό μέρος του προγράμματος και ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης και οπτικής απόδοσης του χορού.

Το πρόγραμμα θα συμβάλλει σημαντικά σε μια σειρά από διαφορετικούς τομείς, με άμεσα πλεονεκτήματα για τον Ευρωπαίο πολίτη:
§ Προστατεύοντας και διατηρώντας πολιτισμικές διαφορές διαφορετικών κοινοτήτων μεταξύ Ευρωπαϊκών κρατών-μελών, προφυλάσσοντας την πολιτιστική τους κληρονομιά.

§ Αναπτύσσοντας μοντέλα και εργαλεία κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Οι ομοιότητες των παράλληλων εξελίξεων στις χορευτικές παραδόσεις και στα διαθέσιμα συστήματα καταγραφής μεταξύ των υπεύθυνων περιεχομένου του προγράμματος θα αναγνωρίζονται και θα τυποποιούνται, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη εργαλείων που θα συλλαμβάνουν μια συνεκτική εικόνα των ευρωπαϊκών παραδοσιακών χορών.
§ Υποστηρίζοντας την πολιτιστική ζωή της υπαίθρου. Ο παραδοσιακός χορός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα δε στην ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές. Συμβάλλοντας στη διατήρηση των παραδόσεων της ζωής στην ύπαιθρο, και μεταδίδοντας την τοπική γνώση σε ένα ευρύτερο κοινό, το πρόγραμμα βοηθά επίσης στη διατήρηση της τοπικής οικολογικής γνώσης και των παραδοσιακών πρακτικών.
§ Προάγοντας τον πολιτιστικό τουρισμό στην ύπαιθρο. Ο παραδοσιακός χορός σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό σημείο έλξης, παρέχοντας ψυχαγωγία σε μεγάλους τουριστικούς πληθυσμούς. Μέσα από την παραγωγή και διάδοση οπτικοακουστικού υλικού γύρω από τους παραδοσιακούς χορούς, το πρόγραμμα θα παρέχει το απαραίτητο περιεχόμενο για τη διοργάνωση πολιτισμικών εκδηλώσεων σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες.




Φωτογραφίες από γλέντια, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, συμμετοχές σε συναυλίες και μουσικές βραδιές



[ngg src="albums" ids="2,5" display="pro_grid_album" thumbnail_crop="0" open_gallery_in_lightbox="1" enable_breadcrumbs="0"]

Πρόσφατες θεατρικές εκδηλώσεις

Μια μικρή περιήγηση στις πιό πρόσφατες θεατρικές εκδηλώσεις