Λύκειον των Ελληνίδων



Το Λύκειον των Ελληνίδων, πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που κρατάει ζωντανή την ελληνική παράδοση στην πιο δυναμική της έκφραση, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λυκείων και Λεσχών, ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα, την πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφο Καλλιρόη Παρρέν (1861-1940). Σκοπός του είναι η μελέτη, επιστημονική καταγραφή, ενδυνάμωση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, μέσα στα πλαίσια της εθνικής μας ζωής· η εξύψωση της Eλληνίδας· η ηθική συμπαράσταση στη μητέρα και το παιδί και η ισότητα των φύλων.

Το έργο του Λυκείου των Eλληνίδων στηρίζουν εκτός από τα Παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα, τα Γραφεία του στο εξωτερικό τα οποία διαπνέονται από τις ίδιες ιδέες, και επιτελούν έργο μεγάλης εθνικής σημασίας.
Τα Γραφεία-Λύκεια απολαμβάνουν ανεξαρτησίας, συνδέονται με δεσμούς αλληλεγγύης με τα μέλη της ελληνικής παροικίας και συνεργάζονται με το Κεντρικό Λύκειο, το οποίο παρέχει σ΄ αυτά για την οργάνωσή τους, τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους, ηθική υποστήριξη. Για την Διοίκηση των Γραφείων-Λυκείων ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 17 του Καταστατικού του Λυκείου των Ελληνίδων (Αθήνα 1997) περί λειτουργίας των Παραρτημάτων.





Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων, με Πρόεδρο την Δρα Τότα Βαληνάκη, στη συνεδρίασή του στις 16 Νοεμβρίου 1992, ενέκρινε με χαρά την ίδρυση Γραφείου του Λυκείου των Ελληνίδων στις Βρυξέλλες. Έτσι, το Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών (ΛΕΒ) ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1992, με πρωτοβουλία της κας Ζανέτ Κυδωνιάτη (Έφορος τότε του Τμήματος Αποδήμου Ελληνισμού) και της κας Τζούλιας Αρεταίου (σήμερα Γενική Γραμματέας του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών) οι προσπάθειες των οποίων υποστηρίχθηκαν και προωθήθηκαν από την κα Εύη Κοραντή (σύζυγο του Πρέσβη στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες την περίοδο εκείνη). Ιδρυτικά μέλη ήταν οι κυρίες: Τζούλια Αρεταίου, Μαρίνα Βαμβακά, Χρυσάνθη Βαμβάκου, Διόνη Βαρδάκα, Έμμυ Βασιλάκου, Μαρία Βιδάλη, Φωτεινή Γιαννοπούλου, Αθανασία Ευθυμιοπούλου, Μαρία Ζέρβα, Νέλλα Καλτεζιώτη-Κουτσούκου, Μικαέλα Καμχή, Ξένια Καραμήτρου, Ειρήνη Καραμούντζου, Ρένα Κατσιρδάκη, Κατερίνα Καυγαλάκη, Όλγα Klaessens, Ντόρα Κλήμη, Σοφία Κλήμη-Peereboom, Μαρία Κόρακα, Εύη Κοραντή, Ράνια Κουλουκάκου, Μάνια Κουτσούκου, Λίζα Μούσση, Γεωργία Νυχά, Ελένη Οικονόμου, Κατερίνα Παπαϊωάννου, Έλια Σαμουηλίδη, Αγγελική Σαρειδάκη, Κατερίνα Σιγάλα, Ελένη Στίκα, Ελένη Σπαχή, Μαρία Συναδινού, Πηνελόπη Τζιαστούδη, Λεία Τσιροπούλου, Φρίντα Φιλιππαίου και η Βίκυ Χριστοδούλου.

Σκοπός του ΛΕΒ είναι η διατήρηση, η καλλιέργεια και η προώθηση της εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς στους Έλληνες που ζουν στις Βρυξέλλες, αλλά και όσους αλλογενείς ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό .

Τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του ΛΕΒ είναι η πιστή διατήρηση των δημοτικών μας χορών και τραγουδιών καθώς και η ευρύτερη διάδοσή τους με τη λειτουργία χορευτικών τμημάτων για παιδιά και ενήλικες και τη διοργάνωση μουσικοχορευτικών θεατρικών παραστάσεων, η συλλογή και η μελέτη των εθνικών μας ενδυμασιών, η διατήρηση και η διάδοσή τους με επιδείξεις σε διάφορες εκδηλώσεις, η διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων από Έλληνες και ξένους επιστήμονες με θέματα που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό και, τέλος, εκπαιδευτικές δραστηριότητες με προγράμματα που συνδυάζουν παράλληλα με την ψυχαγωγία, τη γνώση και τη μάθηση.

Η ίδρυση του ΛΕΒ είχε μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών, η οποία από τα πρώτα βήματα το περιέβαλε με πολλή αγάπη.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών:

Πρόεδρος: Τζούλια Αρεταίου
Α’ Αντιπρόεδρος: Μαρία Συναδινού
Β’ Αντιπρόεδρος: Κατερίνα Παπαϊωάννου
Γενική Γραμματέας: Φρίντα Φιλιππαίου
Αν. Γενική Γραμματέας: Διόνη Βαρδάκα
Ταμίας: Μικαέλα Καμχή
Αν. Ταμίας: Μαρία Βιδάλη
Γενική Έφορος Χορού: Εύη Κοραντή
Γενική Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Κατερίνα Καυγαλάκη
Γενική Έφορος Ενδυμασιών: Φρίντα Φιλιππαίου
Γενική Έφορος Λαογραφίας: Έμμυ Βασιλάκου
Γενική Έφορος Προβλημάτων Γυναίκας και Παιδιού: Ξένη Καραμήτρου

Από το 1992 διετέλεσαν Πρόεδροι οι κυρίες Τζούλια Αρεταίου, Κατερίνα Παπαϊωάννου, Λιάνα Χρονοπούλου, Διόνη Βαρδάκα και Νίκη Παπούλια. Από το 2004 Πρόεδρος είναι η κα Λίτσα Κάτσα-Τομαρά.

Στο ξεκίνημά του το ΛΕΒ είχε σημαντική στήριξη από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα, τους εκάστοτε Πρέσβεις της Ελλάδας στο Βέλγιο, την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές καθώς επίσης από την ελληνική Πολιτεία μέσω των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών.

Στενοί δεσμοί διατηρούνται μεταξύ του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων και του ΛΕΒ, ενώ σε κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοηθείας κινούνται οι σχέσεις με τα γειτονικά Γραφεία των Παρισίων και του Λονδίνου και παλαιότερα με το Γραφείο του Ρότερνταμ, το οποίο, με την παύση των εργασιών του, προσέφερε στο ΛΕΒ το σύνολο της ενδυματολογικής του συλλογής. Στο ίδιο ενιαίο πνεύμα του Ελληνισμού κινείται και η άριστη συνεργασία του ΛΕΒ με όλες τις ελληνικές κοινότητες και τοπικούς συλλόγους του Βελγίου. Σήμερα λειτουργούν τέσσερα τμήματα εκμάθησης ελληνικών χορών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Επιπλέον το ΛΕΒ διαθέτει μια αξιόλογη Ιματιοθήκη με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές και πιστά αντίγραφα.

Καινοτομία στο χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών υπήρξε το 1998 η δημιουργία του Εργαστηρίου Ελληνικού Λόγου, Κίνησης και Χορού προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν την ελληνική παράδοση με έναν τρόπο ολοκληρωμένο και ταυτόχρονα πιο δυναμικό, μια και ζούμε σε ένα χώρο που προωθεί καθημερινά την ελαχιστοποίηση των εθνικών στοιχείων και οι προκλήσεις αγγίζουν τα όρια της πεζότητας και της αλόγιστης τεχνολογίας. Απόρροια αυτής της δραστηριότητας είναι η δημιουργία της θεατρικής ομάδας ενηλίκων, εφήβων και παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας το ΛΕΒ έχει παρουσιάσει τις εξής παραστάσεις:

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΤΙΤΛΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

1988

Παραμύθι

Ήλιος, ήλιος και βροχή

Ζωή Βαλάση

1999

Θεατρικό έργο

Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας

Δημήτρης Κορομηλάς

2001

Μουσικοχορευτικό δρώμενο

Ας κρατήσουν οι χοροί, οι γιορτές, τα πανηγύρια, των παιδιών μας τα παιχνίδια

Μαρία Καραχάλιου, Δημήτρης Ηλίας, Γιάννης Οικονομίδης

2002

θεατρικό μουσικοχορευτικό δρώμενο

Ελλήνων μετανάστευση. Μνήμες…

Γιάννης Οικονομίδης, Μαρία Καραχάλιου

2003

Θεατρικό αφιέρωμα για την 30ή επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973

Μισάνοιχτο παράθυρο στη μνήμη: Εκεί Πολυτεχνείο…

Γιάννης Οικονομίδης

2003

Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου /εγκαίνια Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ

Η Γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο

Μαρίζα Κωχ/διασκευή: Μαρία Καραχάλιου

2006

Θεατρικό μουσικοχορευτικό δρώμενο

Να μπεις απ’ το παράθυρο στη Σμύρνη

Γιάννης Οικονομίδης

2007

Θεατρικό έργο. Στη μνήμη της δεκάχρονης απουσίας του νομπελίστα ποιητή

Ο κύκλος με την κιμωλία

Bertolt Brecht /μτφρ. Οδυσσέας Ελύτης

2008

Αντι-επιθεώρηση. Σατιρικό, σπονδυλωτό, μουσικοχορευτικό θεατρικό έργο

Moiraioi@strofilia.com

Γιάννης Οικονομίδης

2009

Θεατρικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο

Ciné Αστέρια. Σήμερον ελληνική ταινία

Γιάννης Οικονομίδης

2011

Θεατρικό έργο. Παράσταση αφιερωμένη στα 100 χρόνια λειτουργίας και δράσης του Λυκείου των Ελληνίδων

Το Παραμύθι χωρίς όνομα

Ιάκωβος Καμπανέλλης

2012

Θεατρικό μουσικό δρώμενο. Αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο

Κι αν θα διψάσεις για νερό…

Γιάννης Οικονομίδης

2012

Παραμύθι

Ένα μπαλόνι μυστικά

Β. Παπαδημητράκη – Ν. Καραγιάννη

2013

Θεατρικό έργο

Μαρία Πενταγιώτισσα

Μποστ

2013

Παραμύθι

Ο φίλος μας ο Αίσωπος

Γιάννης Νεγρεπόντης

2014

Θεατρικό έργο

Η μικρή μας πόλη

Thornton Wilder/μτφρ. Μίνως Βολανάκης

2014

Θεατρικό αφιέρωμα στον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ευγένιο Τριβιζά από τα Ελληνόπουλα του Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών, του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελλών ΙΙΙ και του ΤΕΓ Singelijn.

Η ζωγραφιά της Χριστίνας

Ευγένιος Τριβιζάς

2015

Σπονδυλωτό θεατρικό έργο βασισμένο στην ποίηση του Γιάννη Κοντού

Ο άστεγος τ΄ουρανού

Γιάννης Οικονομίδης

2015

Θεατρικό, μουσικοχορευτικό δρώμενο. Αφιέρωμα στον μήνα Ιούνιο

Τ' Αη Γιαννιού του Θεριστή

Μαρία Καραχάλιου

2016

Μουσικό παραμύθι

Το μαγικό βιολί

Μαριβίτα Γραμματικάκη

2017

Θεατρικό έργο

Η Δοκιμασία

Arthur Miller /μτφρ. Αλέξης Σολομός

2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (1883-1957) με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από τον θάνατo του συγγραφέα.
Θεατρικό-Μουσικό αναλόγιο "Ο Καπετάν Μιχάλης"/Συνδιοργάνωση

60 χρόνια μετά/Προβολές στον Νίκο Καζαντζάκη

Γιάννης Οικονομίδης, Μαρία Καραχάλιου

2018

Θεατρικό έργο/Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου/Συμμετοχή

Ο Ουρανός Κατακόκκινος

Λούλα Αναγνωστάκη

2019

Αποσπάσματα θεατρικού έργου/Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου/Συμμετοχή

ΤΕΛΕΙΑ.gr

Ex anima, Π. Μέντης, Θ. Παπαγεωργίου

2019

Μουσικό παραμύθι

Ο Εγωιστής Γίγαντας

Oscar Wilde/διασκευή: Γιάννης Οικονομίδης

2020

Θεατρικό έργο

Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια

Alejandro Casona/μτφρ. Ιουλία Ιατρίδη



Το 2006 σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή του ΛΕΒ στο πρόγραμμα SOCRATES (Education & Clulture) το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διήρκεσε τρία χρόνια. Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία on line πλατφόρμας "OPEN DANCE for WEB Dance" ανοικτής επεξεργασίας με αντικείμενο τον ελληνικό παραδοσιακό χορό.

Το ΛΕΒ εκτός από τις εκδηλώσεις που οργανώνει το ίδιο, προσκαλείται να συμμετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν η Ελληνική Πρεσβεία, η Ιερά Μητρόπολις Βελγίου, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στο ΝΑΤΟ, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Σχολείο, η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών αλλά και διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις όπως η Association Femmes d'Europe, το International Women Club, η Association Mondiale des Amis des Enfants, κ.α.

Οι Βελγικές Αρχές ως ένδειξη αλληλεγγύης και εκτίμησης τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τους κατοίκους με ελληνική καταγωγή, διοργανώνουν συχνά τιμητικές εκδηλώσεις, όπου πρωτοστατεί το ΛΕΒ με την παρουσία του.

Η αμοιβή όλων μας για τις προσπάθειές μας αυτές είναι η καταξίωση του θεσμού του Λυκείου των Ελληνίδων και στον ευρωπαϊκό χώρο, η αγάπη και η αμέριστη συμπαράσταση των μελών και των φίλων μας, αλλά και οι τιμητικές διακρίσεις, οι έπαινοι και τα βραβεία που αξιώνονται οι ομάδες του ΛΕΒ στις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος.

Το ΛΕΒ έχει τιμηθεί

- με αναμνηστικό μετάλλιο για την προσφορά του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Βέλγιο το 1994

- με το Β’ Βραβείο (Α’ δεν είχε δοθεί) στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου στο Ρέθυμνο της Κρήτης με το έργο « Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας» τον Ιούλιο του 1999 (το Φεστιβάλ οργανώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης). Το ίδιο έργο παρουσιάστηκε επίσης και στο κηποθέατρο της Νίκαιας μετά από τιμητική πρόσκληση και φιλοξενία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γρ. Νιώτη.

- με βραβείο το οποίο απένειμε η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών στις ερασιτεχνικές Θεατρικές Ομάδες των Βρυξελλών για την συμβολή τους στην καλλιέργεια και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού τον Φεβρουάριο του 2020.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών είναι ένα πολιτιστικό σωματείο ανοικτό στις προκλήσεις των καιρών. Στο κέντρο της Ευρώπης, προσπαθεί να υπηρετήσει και να μυήσει τους φίλους του στην παράδοση με μέσα συγκριτικά, διαδραστικά και σύγχρονα. Η παράδοση είναι σαν τους βιολογικούς οργανισμούς. Εξελίσσεται… Ξεκινάει από εκεί που μπερδεύεται η μνήμη με τον μύθο και μεταλλάσσεται, προσαρμόζεται, εμπλουτίζεται και συνεχίζει μέσα από περιβάλλοντα που και αυτά με τη σειρά τους αλλάζουν.




Τα τμήματα του Λυκείου

Τμήμα Εθνικών Χορών
Τμήμα Εθνικών Ενδυμασιών
Καλλιτεχνικό Τμήμα
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

Οργάνωση