parallax background

Ο κύκλος με την κιμωλία (2007)

“Να μπεις απ’ το παράθυρο στη Σμύρνη…” (2006)
April 1, 2006
Moiraioi@Strofilia.com (2008)
June 1, 2008
“Να μπεις απ’ το παράθυρο στη Σμύρνη…” (2006)
April 1, 2006
Moiraioi@Strofilia.com (2008)
June 1, 2008


Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ | Bertolt Brecht
Μετάφραση | Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική | Μάνος Χατζιδάκις
Σκηνοθεσία | Γιάννης Οικονομίδης, Μαρία Καραχάλιου
Μουσική διδασκαλία | Ναστάζια Μουσούλη
Μουσικοί | Ναστάζια Μουσούλη, Κυριάκος Σπηλιωτόπουλος
Θέατρο | RESIDENCE PALACE, Βρυξέλλες
26 και 27 Μαΐου 2007

Αφίσα



Λίγα λόγια

«Ο Κύκλος με την Κιμωλία» είναι ένας θρύλος, με στοιχεία παραβολής - κατά τη Βιβλική έννοια - που με μια αριστοτεχνική επαγωγική τεχνική, σα να ΄ναι ένα ποιητικό παραμύθι, μας οδηγεί σε μια αρχέτυπη δικαιοσύνη, μέσα από μία κωμωδία αντιφάσεων.

Ένας Ποιητής, τραγουδοποιός, παραμυθάς, τροβαδούρος άλλων εποχών είναι ο βασικός χαρακτήρας που μας παίρνει από το χέρι για να ζήσουμε την πορεία ενός νεαρού κοριτσιού προς την ωρίμανσή του σε γυναίκα σε καιρούς δύσκολους και ταραγμένους, όπως τότε στον θρύλο και, όπως χτες και σήμερα στους τωρινούς μας χρόνους.

Στο έργο αυτό, μέσα από την ποίηση και το τραγούδι, το παραμύθι και την παραβολή, θα νιώσουμε την αντίφαση της καλοσύνης και του έρωτα, του συμφέροντος και της ειλικρίνειας, του πλούτου και της ματαιότητας, της μεροληπτικής και αμερόληπτης δικαιοσύνης, της θεωρίας και της πράξης των επαναστάσεων, των ηρώων και των δειλών των πολέμων, των μεγάλων και των μικρών σπιτικών σε χρόνους δίσεκτους και, τέλος, τη μεγάλη αντίφαση του έργου της μητρότητας της στοργής, σε σχέση με τη μητρότητα του αίματος.

«Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» είναι ο πρωτότυπος τίτλος του έργου και γράφτηκε το 1944-45 όταν ο Brecht βρισκόταν αυτοεξόριστος στην Αμερική. Ο μύθος βασίζεται στο κινέζικο έργο του δέκατου τρίτου αιώνα «Η ιστορία του κύκλου με την κιμωλία» το οποίο έγραψε ο θεατρικός συγγραφέας Li Xingdao. Το 1924, ο γερμανός ποιητής, μυθιστοριογράφος, μεταφραστής της ασιατικής λογοτεχνίας και δραματουργός Alfred Henschke (Klabund) (1890-1928) έκανε διασκευή αυτού του έργου με τον τίτλο «Ο κύκλος με την κιμωλία». Αυτή τη διασκευή "δανείστηκε" ο B. Brecht για να γράψει το δικό του έργο.

Ο Οδυσσέας Ελύτης γράφει για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και το "Επικό Θέατρο"

[...] ο Μπρεχτ έρχεται να κλονίσει τις βασικές αρχές που συγκροτούν την έννοια του «Κλασικού Θεάτρου». Για την αντίληψή του η σκηνή δεν είναι ο χώρος όπου εκτυλίσσεται η δράση, αλλά όπου ο συγγραφέας απλά και μόνο αφηγείται και παραθέτει ορισμένα δραματικά γεγονότα. Η σύγκρουση των χαρακτήρων, εξάλλου, δεν πρέπει κατά τη γνώμη του, ν΄ αποβλέπει στην κινητοποίηση των συναισθημάτων του θεατή, αλλά στην ανάπτυξη του μηχανισμού της διαλεκτικής του. Δεν είναι ανάγκη, λέει, να μετέχει ο θεατής στο δράμα. Φτάνει να παρατηρεί ψυχρά και να κρίνει, ώστε να σχηματίζει στο τέλος μια δική του άποψη για τα γεγονότα, να παίρνει μόνος του μια θέση απέναντι σ΄ αυτά. Και ο άνθρωπος, φυσικά, δεν πρέπει να προβάλλεται με την αιώνια και την οικουμενική σημασία του, όπως γινότανε ως τώρα, αλλά με τη μεταβλητή και τη «ρέουσα», αυτή που του επιβάλλουν οι κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες της εποχής του. [...]

Η ζωή και οι ιδεολογικοί αγώνες του Γερμανού συγγραφέα, εξηγούν από πολλές πλευρές την ακραία θέση που πήρε απέναντι στα προβλήματα της δραματικής τέχνης.

Από το πρόγραμμα της παράστασης «Ο κύκλος με την κιμωλία»
Θέατρο Τέχνης, 1954


"Από πάντα, δουλειά του θεάτρου, όπως κι όλων των άλλων τεχνών είναι η ψυχαγωγία των ανθρώπων. Αυτή η δουλειά του προσδίδει το ιδιαίτερο κύρος του. [...]

Θέατρο σημαίνει παραγωγή ζωντανών απεικονίσεων συμβάντων παραδοσιακών ή φανταστικών ανάμεσα σε ανθρώπους, με σκοπό την ψυχαγωγία. Αυτό εννοούμε τουλάχιστον εμείς, όταν μιλάμε για θέατρο, παλιό ή καινούργιο. [...]

Αντίθετα, στο θέατρο παράγονται αδύνατες (απλές και δυνατές, σύνθετες) διασκεδάσεις. Οι τελευταίες, όταν τα έργα είναι μεγάλης δραματικής τέχνης, φτάνουν σε ύψη, σαν αυτά που φτάνει η συνουσία στον μεγάλο έρωτα. Είναι πιό πολύπλοκες, πλουσιότερες σε μηνύματα, αντιφατικότερες και πλουσιότερες σε αποτέλεσμα.

Μπέρτολτ Μπρεχτ
Μικρό όργανον για το θέατρο, Μτφρ. Άγγελος Βερυκοκοκάκης, Εκδόσεις Κάλβος

Βίντεο






Φωτογραφίες



[ngg src="galleries" ids="38,39" display="basic_slideshow"]

Φωτογραφίες από τις πρόβες και τα παρασκήνια



[ngg src="galleries" ids="40" display="basic_slideshow"]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *