Τ’ Αη Γιαννιού του Θεριστή (2015)

Ο άστεγος τ΄ουρανού (2015)
March 22, 2015
Το μαγικό βιολί (2016)
June 5, 2016
Ο άστεγος τ΄ουρανού (2015)
March 22, 2015
Το μαγικό βιολί (2016)
June 5, 2016


Τ' ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΤΗ, ΤΟΥ ΦΑΝΙΣΤΗ, ΤΟΥ ΡΙΖΙΚΑΡΗ,
ΝΑ' ΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ | Θεατρικό, μουσικοχορευτικό δρώμενο
Δραματουργική σύνθεση | Μαρία Καραχάλιου
Σκηνοθεσία | Μαρία Καραχάλιου
Διδασκαλία χορών | Γιώργος Χατζής
Μουσική διδασκαλία | Χρήστος Γκακούδης
Μουσικοί | Αγγελική Μούντζια, Χρήστος Γκακούδης, Γιώργος Μπαλκάμος, Ανδρέας Τάκης
Θέατρο | GC de KΑΜ, Βρυξέλλες
7 Ιουνίου 2015

Αφίσα



Λίγα λόγια


Το καλοκαίρι, το θέρος, αρχίζει με τον Ιούνιο, τον θεριστή ... ΙΟΥΝΙΟΣ!

Το όνομά του, κατά την παράδοση, προέρχεται από την λατινική ονομασία της θεάς Ήρας, Juno (Γιούνιο), προστάτιδας του οίκου και του γάμου. Ένας μήνας ολάκερος αφιερωμένος στη θεά, τη σύζυγο του Δία. Στο Ρωμαϊκό Ημερολόγιο κατέχει την έκτη θέση στο δωδεκάμηνο, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα. Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Ιούνιος αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Θαργηλιώνα και τον πρώτο του μήνα Σκιροφοριώνα.

Σύμβολα που μέχρι σήμερα συνοδεύουν την προσωποποίηση του πρώτου μήνα του καλοκαιριού. Μια δέσμη σταχιών και ένα δρεπάνι. Οι Βυζαντινοί θα περιγράψουν τον μήνα ως τον Χορτοκόπτη με το δρέπανο.

Ιούνιος, ο μήνας με τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Ο μήνας των φωτιών του Άη Γιάννη, της ωρίμανσης και του θερισμού των δημητριακών. Ο μήνας των καλοκαιρινών διακοπών, της ξεγνοιασιάς, της ανεμελιάς, των πρώτων ώριμων καρπουζιών, των κερασιών, των βερίκοκων, των ροδάκινων, των σύκων.

Ιούνιος, παραμένει στην μνήμη μας ο μήνας του αμίλητου νερού, του καθαρού και ξάστερου ουρανού, της Πεντηκοστής, της Ελπίδας.

Ιούνιος! Ο μήνας της έμπνευσης των ποιητών, των τραγουδοποιών και των ζωγράφων.

Ιούνιος, Ο Γιούνης του Τσαρούχη και του Φασιανού, ο Φανιστής της Χίου, ο Λαμπατάρης της Κέρκυρας, ο Αϊγιαννίτης της Κρήτης, ο Αγιόγιαννος της Θράκης, ο Λιοτροπιός της Κύθνου, ο Αλυθτσάτσης της Καλύμνου, ο Ορνιαστής της Άνδρου, ο Κερασινός του Πόντου, ο Ριγανάς, ο Σταυροβότανος, ο Τζιτζικάρης, ο Κληδονάρης, ο Ριζικάρης, ο Θεριστής μιας Ελλάδας ολόκληρης.
Στην ελληνική παράδοση, ο λαός έχει δώσει ονόματα στον μήνα Ιούνιο που έχουν σχέση είτε με την εποχή του χρόνου, είτε με τις αγροτικές εργασίες που σχετίζονται με αυτόν.

Τον λένε Θεριστή γιατί είναι ο μήνας του θερισμού· Λιοτρόπη και Αγιογιαννίτη από τη μεγάλη γιορτή του Άη Γιάννη του Προδρόμου και τη σχέση της γιορτής με τη θερινή τροπή του Ήλιου, το θερινό ηλιοστάσιο με τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου· Φανιστή από τις φωτιές που ανάβουν τηνπαραμονή της γιορτής του Άη Γιάννη για να υποδηλώσουν την πίστη στον φωτοδότη και ζωοδότη Ήλιο· Ριζικάρη για τις πολύμορφες μαντικές πράξεις όπως, ο Κλήδονας και το αμίλητο νερό, που γίνονται με σκοπό να φανερωθεί, ιδιαίτερα στις κοπέλες, το ριζικό, η τύχη τους.
Έθιμα που ξεκινάνε από τις δοξασίες, την παράδοση και που εμπλέκονται με τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες; Μας κινούν το ενδιαφέρον και την περιέργεια για να ανακαλύψουμε τι συνοδεύει το λαό στην μακρόχρονη πορεία του και στην εξέλιξή του. Έτσι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του παρελθόντος, να αξιολογήσουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Βίντεο






Φωτογραφίες



[ngg src="galleries" ids="9" display="basic_slideshow"]

Φωτογραφίες από τις πρόβες και τα παρασκήνια



[ngg src="galleries" ids="35" display="pro_film"]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *