Θεατρικό Αναλόγιο

Ιάκωβος Καμπανέλλης από το Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών
November 25, 2022
Μαρία Καραχάλιου: «Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου κοινοποιεί τη θεμελιώδη συνεισφορά του Θεάτρου στην συνεργασία»
March 26, 2023
Ιάκωβος Καμπανέλλης από το Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών
November 25, 2022
Μαρία Καραχάλιου: «Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου κοινοποιεί τη θεμελιώδη συνεισφορά του Θεάτρου στην συνεργασία»
March 26, 2023

Από τη Βούλα Καγιάσα
Μία ιδιαίτερα ξεχωριστή και συγκινητική βραδιά θεάτρου ζήσαμε όσοι είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε το Σάββατο στο Centre Communautaire ‘Jolis Bois’, για την εκδήλωση που οργάνωσε ο Τάσος Νυχάς με το Ελληνικό Θεατρικό εργαστήρι (ΕΘΕ) σε συνεργασία με τον Κύκλο.

Τρεις από τις θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών παρουσίασαν τρία μονόπρακτα με τη μορφή θεατρικού αναλόγιου.
Το θεατρικό αναλόγιο, είναι μια σκηνοθετημένη ανάγνωση νέων θεατρικών κειμένων. Δόκιμος όρος που συναντάται στα αγγλικά ως Reader’s Theater (Θέατρο Αναγνωστών) ή Closet Drama/Closet Play (Κρυφό Θέατρο), ενώ στα γαλλικά καθιερώθηκε από τον Αλφρέ ντε Μυσσέ ως Théâtre/Spectacle dans un fauteuil (Θέατρο/Παράσταση σε μια πολυθρόνα).

Η Μαρία Πατακιά, ως εκπρόσωπος του Κύκλου, έκανε μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή για τους θεατές στο συγκεκριμένο θεατρικό είδος, παρουσιάζοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από τις ρίζες του θεατρικού αναλόγιου στον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.



«Τα Αερόφυτα» του Γιάννη Οικονομίδη

Το πρώτο θεατρικό αναλόγιο στη σειρά ήταν τα «Αερόφυτα» του Γιάννη Οικονομίδη σε σκηνοθεσία Μαρίας Καραχάλιου. Ένα μονόπρακτο που για πρώτη φορά παίχτηκε στην Αθήνα στον διεθνή διαγωνισμό Analogio International Festival 2022 με θεματικό τίτλο “Crossing Borders” στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και απέσπασε το Α’ βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου. Αναμενόμενο η αμέσως επόμενη παρουσίασή του να ήταν στις Βρυξέλλες, τον τόπο όπου ζει ο συγγραφέας του από το 1987 και δραστηριοποιείται σκηνοθετικά στην θεατρική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών.

Το έργο αρχίζει και τελειώνει με το τραγούδι «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης», αντιπαραβάλλοντας το θέμα του περιβάλλοντος που έθεσε ο Νίκος Γκάτσος πριν σχεδόν 50 χρόνια με τις δυσοίωνες προβλέψεις ενός τεχνοκράτη για μια οικολογική καταστροφή στα επόμενα 50 χρόνια.

Ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης που αποτέλεσε έμπνευση για τον Γκάτσο επανέρχεται στη σημερινή πραγματικότητα, μέσα από την ευαίσθητη ματιά του Γιάννη Οικονομίδη, με τον επιτυχημένο συμβολισμό του βίαιου
ξεριζωμού κάθε πρόσφυγα. Η ανάγκη για επιβίωση, το «όπου ζεις εκεί πατρίς» λειτουργεί στο συνειδητό επίπεδο σαν τις «αερόριζες που προσπαθούν να ψευτοριζώσουν». Όμως η μνήμη λειτουργεί πάντα στο υποσυνείδητο, όσο κι αν νιώθουν κάποιοι «ντροπή» και προσπαθούν να την σκοτώσουν επικαλούμενοι «αμνησία καλών προθέσεων».
Όπως η περίπτωση του τεχνοκράτη, γιου μεταναστών, ο οποίος συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση μεταλαμπαδεύει την ιστορική «αμνησία» και στη δική του κόρη.
Η ιστορία βέβαια επαναλαμβάνεται, καθώς η Ρωμιοσύνη «έναν χρόνο ζει ειρήνη και τριάντα στη φωτιά». Έτσι και η
επιλεκτική αμνησία αφού τολμάμε να ξεστομίσουμε σήμερα «Προσοχή, πρόσφυγες!».

Έπαιξαν: Γαλάτεια Γιαλιτάκη, Σόνια Καρασαββίδου, Ηλίας Κοντέας, Γιώργος Λιόλιος, Χρήστος Παναγιωτακόπουλος
και Δημήτρης Πουρνιάς
Σκηνοθεσία: Μαρία Καραχάλιου
Επιμέλεια Μουσικής: Γιάννης Οικονομίδης
Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Γιάκας / Επιμέλεια φωτισμού: Τάσος Νυχάς



Φωτογραφίες/Gallery

 


Το τέλος της εκδήλωσης βρήκε όλους τους συντελεστές επί σκηνής να μοιράζονται τη χαρά και τη συγκίνησή τους μαζί με τους θεατές σε αυτήν την, απρόσμενη, θεατρική γιορτή.

Το κοινό καταχειροκρότησε όχι μόνο τους νέους δραματουργούς για τις πρωτότυπες θεατρικές δημιουργίες αλλά και το συνεργατικό πνεύμα που κυριαρχούσε. Όσοι γνωρίζουν τη δυσκολία, το άγχος και τον κόπο πίσω από μια τέτοια διοργάνωση στηρίζουν με την παρουσία τους τις προσπάθειες όλων των ομάδων, αποκομίζοντας δυνατά συναισθήματα και συγκινητικές εικόνες.
Η βραδιά, δικαίως, ήταν αφιερωμένη στον Γιάννη Οικονομίδη!

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και ευχαριστούμε τον Τάσο Νυχά που όντας ακούραστος και ενωτικός, μας οργανώνει σε από κοινού εκδηλώσεις προωθώντας και επικροτώντας νέες συνεργασίες.
Του εύχομαι να συνεχίσει να συγκινείται και να μας συγκινεί…

Επόμενο ραντεβού του θεατρόφιλου κοινού, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή όλων των θεατρικών ομάδων των Βρυξελλών για μια βραδιά με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα θεάτρου (27 Μαρτίου) στις 25 & 26 Μαρτίου στο θέατρο GC de Lijsterbes-Kraainem. Η εκδήλωση αποτελεί πλέον θεσμό από το 2018 και επανέρχεται δυναμικά έπειτα από αναγκαστική διακοπή λόγω των μέτρων της πανδημίας.


 

Images Source : Newsville

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *