Η δοκιμασία (2017)

Το μαγικό βιολί (2016)
June 5, 2016
60 χρόνια μετά / Προβολές στον Νίκο Καζαντζάκη – Ο Καπετάν Μιχάλης (2017)
November 23, 2017
Το μαγικό βιολί (2016)
June 5, 2016
60 χρόνια μετά / Προβολές στον Νίκο Καζαντζάκη – Ο Καπετάν Μιχάλης (2017)
November 23, 2017



Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ | Arthur Miller
Mετάφραση | Αλέξης Σολομός
Σκηνοθεσία | Μαρία Καραχάλιου, Γιάννης Οικονομίδης
Θέατρο | ESPACE THEATRAL SCARABAEUS, Βρυξέλλες
2, 3, 4 και 5 Μαρτίου 2017

Αφίσα



Λίγα λόγια

Το έργο αναφέρεται στο φανατισμό, το δογματισμό και τη μισαλλοδοξία. Ο Μίλλερ έγραψε τη «Δοκιμασία» το 1953 αναφερόμενος στο τραγικό κυνήγι των μαγισσών το 1692 στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης. Στην ουσία το έγραψε για να καυτηριάσει την αντικομουνιστική υστερία του Μακαρθισμού στην Αμερική του ’50, αλλά σαν «εξόριστος ποιητής στον αιώνα του» είδε πολύ μακριά το «κυνήγι των μαγισσών» να επανέρχεται όχι σαν φάρσα, αλλά σαν μια κακοφορμισμένη μετάλλαξη.
Ο Μίλλερ με ένα αριστοτεχνικό τρόπο παραθέτει σχεδόν ατόφια αποσπάσματα από τα τραγικά γεγονότα του Σάλεμ αλλά και τονίζει θεατρικά πανανθρώπινες φιλοσοφικές και κοινωνικές θέσεις που αποτελούν τους πυλώνες της δημοκρατίας. Ο φανατισμός, ο δογματισμός και η μισαλλοδοξία έρχονται σε αντίθεση με την αποδοχή και την αξιοπρέπεια του άλλου και του διαφορετικού. Αποφεύγει όμως να γράψει ένα πολιτικό δοκίμιο. Οι ιδέες του Μίλλερ δεν περνάνε από ήρωες και αντιήρωες αλλά από ανθρώπους με προτερήματα και ελαττώματα. Όλα τα πρόσωπα κουβαλούν μέσα τους και τον Θεό και τον διάβολο./h6>
Παρόλο που ο Μίλλερ είναι λάτρης της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, γράφει (όπως και σ΄όλα του τα έργα εξάλλου) σύγχρονο ρεαλιστικό έργο όπου οι χαρακτήρες κουβαλούν ανάμικτα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά: αίμα, σπέρμα, ψέμα, φόβο, εκμετάλλευση, αμφισβήτηση, παλινωδία ... αλλά και πνεύμα με γνώση, δέος, αμφιβολία, αξιοπρέπεια, αξίες και … ακούσιο ή εκούσιο ηρωισμό.
Η «Δοκιμασία» του Μίλλερ είναι η δοκιμασία των αξιών του Ανθρώπου όλων των εποχών.
Αυτό που μου προκαλούσε σύγχυση (την εποχή του Μακαρθισμού) ήταν το γεγονός πως ένα τόσο βαθύ και υποκειμενικό αίσθημα όπως είναι ο φόβος, γεννιόταν μέσα στους ανθρώπους από εξωτερικές αιτίες προφανείς. Κι αυτό είναι το νόημα που διατυπώνεται πίσω από κάθε λέξη στις «Μάγισσες του Σάλεμ».

Άρθουρ Μίλλερ

Βίντεο






Φωτογραφίες



[ngg src="galleries" ids="33" display="masonry" ngg_triggers_display="always"]

Φωτογραφίες από τις πρόβες και τα παρασκήνια



[ngg src="galleries" ids="31,32" display="masonry" ngg_triggers_display="always"]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *