Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια (2020)

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2019 – ΤΕΛΕΙΑ gr
November 11, 2019
Η Παναγιά των Ύμνων (2022)
October 28, 2022
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2019 – ΤΕΛΕΙΑ gr
November 11, 2019
Η Παναγιά των Ύμνων (2022)
October 28, 2022


ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΑ | Alejandro Casona
Μετάφραση | Ιουλία Ιατρίδη
Σκηνοθεσία | Γιάννης Οικονομίδης, Μαρία Καραχάλιου
Θέατρο | MARNI, Βρυξέλλες
31 Ιανουαρίου, 1 και 2 Φεβρουαρίου 2020

Αφίσα



Λίγα λόγια

Ο Αλεχάντρο Κασόνα (1903-1965) ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Συνομήλικος και συνοδοιπόρος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, είχε διαφορετική μοίρα διαφεύγοντας στο εξωτερικό με την έκρηξη του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και την επικράτηση της δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής όπου εκεί έγραψε τα περισσότερα θεατρικά έργα του. Στο Diccionario del teatro (2007) αναφέρεται το στυλ και η θεματολογία που ανέπτυξε ο εξόριστος Κασόνα «… η σύγκρουση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, τη διαφυγή σε έναν καλύτερο ποιητικό κόσμο, την αναζήτηση της ευτυχίας, την αγάπη, την πραγματικότητα του ονείρου.» Αυτή η υπέρβαση της πραγματικότητας, η αναζήτηση ποίησης σ΄ ένα πεζό κόσμο και η φαντασία σαν μέσο για να διαχυθεί ανθρωπιά εκεί που κυριαρχεί η βία, το χρήμα και η απληστία, είναι ο πυρήνας του πιο γνωστού διεθνώς, ίσως, έργου του Κασόνα «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια». Το «ζωτικό ψέμα» είναι το κεντρικό θέμα και το μεγάλο ηθικό δίλημμα αν θα πρέπει να κοιτάζουμε την αλήθεια κατάματα με οποιοδήποτε κόστος ή να παραμένουμε στην ασφάλεια της πλάνης ώστε η ζωή να κυλλά αναίμακτα. Μ” ένα τρόπο ποιητικά υπερβατικό, ο συγγραφέας παίζει ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Αναζητεί την έξαρση σ΄ ένα κόσμο αυταπάτης που θα γιατρέψει την απογοήτευση και τη δυστυχία μιας ανελέητης πραγματικότητας.
Λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα, η Μαρία Καραχάλιου και ο Γιάννης Οικονομίδης, σκηνοθέτες της παράστασης, σε μια συνέντευξή τους στο Newsville:

Το «ζωτικό ψεύδος» μπορεί και να είναι μέρος της συμπεριφοράς του ανθρώπου. Στην τέχνη, πρώτη φορά μας το σύστησε μ΄ αυτό τον όρο ο Νορβηγός συγγραφέας Χένρικ Ίψεν (1828-1906) στο διάσημο έργο του «Η Αγριόπαπια». Το βρίσκουμε σαν παρηγορητικό και πολλές φορές ζωογόνο βήμα στην ιατρική, σε δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις. Στο έργο μας έχει πολλαπλές εμφανίσεις με ζωογόνο επίδραση. Αμφιβάλλουμε αν μπορεί να του δοθεί το πρόσημο της επικαιρότητας. Αντίθετα μάλιστα. Η εποχή μας είναι η εποχή που μπορούμε εύκολα να αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια, όσο σκληρή και να είναι. Γι΄ αυτό αντί να μιλάμε μόνο για «ζωτικό ψεύδος» καλύτερα να θέτουμε το δίλημμα «ζωτικό ψεύδος/θανάσιμη αλήθεια». Αυτό από μόνο του έχει μια πιο διαχρονική ισχύ.

«Όσους σκοτεινούς διαδρόμους κι αν διαβεί η ανθρώπινη ύπαρξη, ο ανθρωπισμός θα βρει τρόπο να επιβιώσει»




Βίντεο






Φωτογραφίες




[ngg src="galleries" ids="3" display="basic_slideshow"]

2 Comments

  1. Ήταν μια ακόμη υπέροχη εμπειρία!

  2. Γεωργια Μανδεκη says:

    Έζησα, “μύρισα”, γύρισα, μου δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσω ποικιλοτρόπως, να δω ανθρώπους να χαίρονται μέσα από αυτό και αυτή ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση μου. Και σε αλλά με το καλό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *